Dom za odrasle osobe u Borovi svakog mjeseca organizira veliku proslavu rođendana: Danas slavilo čak 11 korisnika

Dom za odrasle osobe u Borovi jedna je od najstarijih javnih ustanova socijalne skrbi u Virovitičko-podravskoj županiji. Danas u njoj smještaj koristi 154 korisnika, dok je osoblje Doma na raspolaganju za još dodatnih 50 korisnika u njihovim obiteljskim kućama.

Ono što krasi ovu ustanovu je kvalitetna skrb za sve korisnike koju pruža odlični tim od 77 djelatnika na čelu s ravnateljicom Doma Zlatom Rončević. Poznati su oni po mnogim dobrim stvarima, a jedna od njih je da njihovi prostori odišu ugodom i dobrim raspoloženjem za koje su zaslužni svi zajedno. Tim povodom organizatori se trude da osmisle rekreativno zabavne sadržaje kojima će uveseliti svoje stanare.

Jedan od najpopularnijih takvih sadržaja je i proslava rođendana, a mi smo danas (petak) posjetili upravo jednu takvu zgodu. Na ulaznim vratima nas je dočekala ravnateljica Zlata Rončević i pozvala unutra jer proslava samo što nije krenula.

– Danas rođendan slavi 11 naših korisnika koji su rođeni tijekom rujna. Inače mi smo jedna velika obitelj i slavimo rođendane svaki mjesec grupno, a svečari su korisnici i osoblje koji su rođeni tijekom tog mjeseca – rekla nam je ravnateljica Zlata.

I odista, sve je bilo tu, mnogobrojno društvo, za posebnim stolom slavljenici s krunama na glavi. Ispred njih dvije lijepe torte, muzika i što je najljepše, vriska, cika, pjesma, kao da su nečiji svatovi. Pa kako i ne bi kada se svi oni međusobno dobro poznaju i poštuju. Nismo stigli ništa pitati, a već je započeo ples. Neki su plesali u paru, neki u grupi, a neki su odmah potegnuli raspjevani i rasplesani „vlakić“. Poslije toga došlo je vrijeme i za čestitke i naravno rezanje torte.

Izdvojili smo na trenutak nekoliko slavljenika da malo s njima popričamo, a prva naša sugovornica bila je Emica Vekić koja proslavlja svoj 56 rođendan i, kao što veli, drago joj je da ga proslavlja u tako velikom društvu.

– Rodom sam iz Starog Petrovog Polja u blizini Zdenaca. Ovdje sam 10 godina i baš svake godine slavim rođendan, što i nije bio slučaj prije, jer radila sam mukotrpan posao na poljoprivredi, tako da vremena baš i nije bilo na pretek. Ovdje je svaki dan neko slavlje, ali imamo i puno hobija. Meni je hobi rad na našoj ekonomiji, ali ne onako mukotrpan kao doma nego zabavan i relaksirajući – otkrila nam je Emica.

S njom u društvu bio je i jedan od najvećih veseljaka u Domu, Ivan Ribić iz Gornjeg Bazja koji slavi svoj 67 rođendan. Pomalo smo se svi iznenadili jer Ivan izgleda daleko mlađe.

– Tako se i osjećam, kao da sam sve mlađi i mlađi. Ovdje sam 5 godina, imam puno prijatelja, ali sam si već odmah pri dolasku našao i prijateljicu Kristinu, također korisnicu Doma. Prijateljstvo se brzo pretvorilo u ljubav i sada smo odista sretni ovdje u krugu naših prijatelja i krasnog osoblja. Uistinu sam sretan, a proslava rođendana mi tu sreću čini još i većom – priznao nam je Ivan.

Njegov kolega Čedo Jurlina iz Čačinaca je malo službeniji od Ivana, a kako i ne bi kada je svoj radni vijek proveo u HŽ-u kao prometnik. No umirovljen je i ovdje je već 10 godina.

– Danas slavim svoj 56 rođendan. Sve je ovdje, prijatelji, čestitari, divno osoblje i lijepo okruženje. Još da je tu i neki mali vlakić – kroz smijeh je rekao Čedo, a mi smo pomislili da to i nije loša ideja, s obzirom da se Dom proteže na dosta velikoj površini, a priroda ovdje je i više nego lijepa. Lijepo uređeni travnjaci, cvijeće i drveće, obrađena zemlja i lijepo obnovljeni objekti.

– Tu mi ništa ne nedostaje, a i rodbina me često posjećuje. U društvu je sve ljepše raditi. Nikad nisi sam, a vremena na pretek. Volim kartati, šah i druge društvene igre, a proslave i izleti koji su i više nego česti samo nadopunjuju sadržaje ovog divnog Doma – rekao nam je Čedo.

Mi smo im se zahvalili na pozivu i pustili da se i dalje vesele i proslavljaju svoje rođendane, a ne zadugo doći će i listopad pa će na red doći svi slavljenici “listopadaši” kada će se ovo lijepo druženje još jednom ponoviti.

(www.icv.hr, bs)

Bookmark the permalink.