Organizirano stanovanje

PC020191.JPGPlan deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi za razdoblje 2011.-2016. (2018.) Ministarstva socijalne politike i mladih, ima svrhu smanjena ulaska korisnika u institucije i povećanja izlaska iz institucija u nove oblike skrbi (kao što su udomiteljske obitelji, obiteljski domovi i stambene zajednice, odnosno organizirano stanovanje uz podršku).
Vodeći računa o ciljevima deinstitucionalizacije i transformacije, naš dom izradio je plan uključivanja korisnika doma u program organiziranog stanovanja u njihovoj lokalnoj zajednici.
Primarne su nam aktivnosti bile formiranje stručnog tima, te snimanje stanja i utvrđivanje potreba za navedenim oblikom zbrinjavanja. Predloženo je 16 korisnika. Stručni tim je tijekom tri mjeseca pripremao korisnike, na način da su provedene brojne aktivnosti prilagođene svakom predloženom korisniku. Cilj je bio razvijanje samostalnosti, odgovornosti, sustava vrijednosti, kvalitetnih odnosa u grupi, razvijanje brige o sebi, konstruktivno organiziranje slobodnog vremena, samopomoći, samozagovaranja, osnaživanja, do promicanja ideje aktivnog uključivanje u život lokalne zajednice i život sličan životu sugrađana.

Izdvajanje korisnika u objekt za samostalno stanovanje u sklopu Doma („Jakšina kuća“)
PC020190.JPGStručni radnici su 02. prosinca 2013. godine između 16 korisnika predložili 4 korisnika, za koje se smatralo da su nakon provedene pripreme, spremni za izdvajanje u objekt „Jakšina kuća“koji se nalazi pokraj doma. Tamo će, putem brojnih aktivnosti koje uključuju vođenje domaćinstva (kuhanje, glačanje, pranje rublja, održavanje prostora, raspolaganje novcem, kupovina), odlazak liječniku, pravilno i pravovremeno uzimanje propisane liječničke terapije, brige o vrtu, proizvodnji povrća i voća, aktivno i organizirano korištenje slobodnog vremena i niz drugih aktivnosti, korisnici biti pripremani za organizirano stanovanje uz podršku u lokalnoj zajednici, što bi doprinijelo kvaliteti njihova života. Uključivanjem u obiteljsko okruženje s normalnim uvjetima života i različitim radnim i rekreativnim sadržajima, korisniku se vraća osjećaj vlastite vrijednosti i povjerenje u ljude, a okolina stvara pozitivan stav prema njima.
Prilikom preseljenja u „Jakšinu kuću“, Tim za organizirano stanovanje uz pomoć korisnika, priredio je dobrodošlicu budućim stanarima. Kućom se širio miris pite od jabuka, stanari su sve prisutne počastili kavom i sokom i zahvalili na dobrodošlici koja je pripremljena za useljenje i novi početak življenja u kući. Korisnici su bili pomalo uplašeni, ali istovremeno i uzbuđeni. Već slijedećeg dana njih četvero odavalo je dojam prave obitelji.
Riječi ohrabrenja i podrške uputila im je ravnateljica doma, koja je tijekom priprema korisnika surađivala sa Timom.
Druga faza Organiziranog stanovanja uz podršku je aktivno uključivanje korisnika u život lokalne zajednice, a da bi se taj odlazak mogao realizirati, bitna je kvalitetna suradnja između doma i lokalne zajednice. Upravo ovakvu dobru suradnju i podršku ostvarili smo sa Općinom Suhopolje.

Bookmark the permalink.