Osvrt na Dane otvorenih vrata

U sklopu Dana otvorenih vrata u Domu Borova održana su predavanja, radionice ali i postignuti određeni konkretni dogovori.

Ovakav događaj predstavlja pionirski pothvat za Dom Borova jer je manifestacija ovog tipa po prvi puta održana u ustanovi. Slijedeći trendove proaktivnog djelovanja, preventivnog djelovanja ali i otvaranja ka vanjskom svijetu, šireći horizonte i vlastita stajališta, razmjenjujući međusobna iskustva, te na kraju, učeći i od drugih odlučili smo svoja vrata otvoriti za sve zainteresirane. Cilj ovakvih događanja bio je povećati interes kako gostiju, tako i rodbine i skrbnika korisnika za život i kvalitetu života njihovih štićenika. U tu svrhu snimljen je kratki dokumentarni film koji opisuje način života u Domu Borova, gledano iz perspektive kako radnika tako i korisnika. Naglasak je stavljen na provođenje slobodnog vremena, učenje socijalizacijskih vještina , a što je izvrsno poslužilo svima kako bismo objektivnije sagledali cjelokupan rad, i na taj način ujedinili sve svoje snage k boljem i kvalitetnijem životu.

Također, čelne osobe lokalne uprave i samouprave upoznati su s idejom i planom načina poboljšanja kvalitete života naših korisnika. Konkretno, upoznati su s Master planom deinstitucionalizacije i transformacije ustanova socijalne skrbi, a koji za cilj ima podići standarde kvalitete življenja duševnih bolesnika na najviši mogući nivo upravo kroz proces rehabilitacije, resocijalizacije i povratak u primarnu obitelj ili socijalnu zajednicu. Ovaj cilj zahtijeva koordinaciju na svim razinama djelovanja. Nismo zaboravili da su korisnik i njegove/njezine želje uvijek u prvom planu, kao i na činjenicu da ova misija zahtijeva puno ulaganja, truda i uloženog znanja za sve aktere u cjelokupnom procesu.

Na jednom od predavanja ugostili smo i buduće udomitelje kao i kolege, informirali ih o pojmu duševnih bolesti kao i načinima postupanja i odnošenja prema istima. Zaključak jest da smo svi jednaki, s istim pravima i potrebama. U istom danu predstavljena je i publikacija izdana od Doma Borova vezana uz mentalno zdravlje, ali i iznesen Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.

Osim toga, stručne radnice podijelile su znanje i kroz igru pokušale pokazati neka pravila komunikacije, sve u svrhu razvijanja i učenja iste.

Kao krunu i sretan završetak ovog pothvata, zadnji dan održana je radionica tematske naravi, zajedno s našim gostima i korisnicima.

Ovakav način komuniciranja i otvaranja ka drugim ustanovama i kolegama urodio je plodom, jer ne samo da smo ovime stekli nove prijatelje, već smo i stekli nova iskustva ali i stekli mogućnost ostvarivanja našeg jedinog cilja: zadovoljiti potrebe korisnika.

Bookmark the permalink.