Radionica “Moja životna priča”

U sklopu provedbe Programa  Organiziranoga stanovanja uz podršku stručne radnice Ivana i Marija održale su sa korisnicima radionicu pod nazivom ˝Moja životna priča˝. Svaki korisnik je imao zadatak napisati svoje viđenje vlastitoga života, od djetinjstva, školovanja, zaposlenja, života u obitelji, sadašnjega života u ustanovi te ono najbitnije što očekuje te kako zamišlja svoj život u budućnosti. Tijekom razgovora saznalo se puno toga što su korisnici držali dugo u sebi. Odgovori su bili različiti, no većina njih želi izaći iz institucije, živjeti slobodno kako oni kažu, oženiti se, zasnovati vlastite obitelji i sami odlučivati o svome životu. Upravo je to i bio cilj ove radionice, osvijestiti važnost promišljanja o vlastitome životu, jasno i glasno izreći vlastite želje i potrebe, biti spreman preuzeti odgovornost za vlastiti život i svakodnevne nepredvidljive stvari koje život donosi.

Neki od odgovora: ˝…da se jednoga dana oženim, pronađem srodnu dušu i da živimo samostalno…˝, …˝veselim se životu˝…, …volio bih izaći iz doma što prije, zaposliti se za stalno, položiti vozački, kupiti auto i kuću˝…, ˝izaći i živjeti normalnim životom˝…

Ovo je prva u nizu radionica Samozastupanja  koje će se provoditi sa korisnicima, a čija važnost se očituju upravo u jačanju osobnih kapaciteta korisnika te njihov veći osobni angažman u vlastitome životu, zastupanje vlastitih želja o tome kako žele živjeti te kako žele da se drugi odnose prema njima. Razvijanjem vještina samozastupanja, korisnici produbljuju vlastitu sliku o sebi, uče bolje komunicirati, donositi odluke i rješavati probleme, informiranje o pravima:  pravo na slobodno izražavanje, pravo na dostojanstvo, pravo donošenja odluka u vlastito ime.

Bookmark the permalink.