Program organiziranog stanovanja u Suhopolju

Planom deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi za razdoblje 2011. – 2016. (2018.) Ministarstvo socijalne politike i mladih, ima svrhu smanjenja ulaska korisnika u institucije i povećanje izlaska iz institucija u nove oblike skrbi kao što su udomiteljske obitelji, obiteljski domovi i stambene zajednice, odnosno organizirano stanovanje uz podršku. Vezano uz to, načelnik Općine Suhopolje Marijan Brlek održao je sastanak sa ravnateljicom Doma za psihički bolesne odrasle osobe Borova Zlatom Rončević i suradnicima.
Ravnateljica je tom prigodom iznijela plan uključivanja korisnika doma u program organiziranog stanovanja u njihovoj lokalnoj zajednici. Plan je bio predstavljen i povodom Dana otvorenih vrata od 20. do 25. listopada prošle godine, kada su započele aktivnosti na provedbi plana i predloženo je 16 korisnika. Tijekom tri mjeseca priprema s ciljem razvijanja samostalnosti, odgovornosti, sustava vrijednosti, kvalitetnih odnosa u grupi, razvijanja brige o sebi, konstruktivnog organiziranja slobodnog vremena, samopomoći, samozagovaranja, osnaživanja, do promicanja ideje aktivnog uključivanja u život lokalne zajednice i život sličan životu sugrađana, stručni tim je predložio 4 korisnika za koje se smatralo da su nakon provedene pripreme, spremni za izdvajanje.
Budući da je Domu za psihički bolesne odrasle osobe Borova potrebna pomoć, u smislu pronalaska objekata prikladnih za takav oblik stanovanja, na sastanku je donesen zaključak da će Općina Suhopolje, kao prva općina na području Virovitičko – podravske županije pokušati iznaći rješenje i uz suradnju sa predsjednicima mjesnih odbora pomoći u realizaciji plana uključivanja korisnika doma u program organiziranog stanovanja u njihovoj lokalnoj zajednici.

Preuzeto sa Icv.com.hr

Bookmark the permalink.